Suosituimmat lemmikkieläimet Suomessa

Suomalaisten suosituimmat lemmikkieläimet ovat edelleenkin koirat ja kissat. Myös erilaiset pienet jyrsijät, kuten marsu, hamsteri ja lemmikkihiiret ja -rotat ovat suosittuja.Samoin akvaariokalat ovat tietysti aina olleet yksi suosittu harrastus. Hieman harvinaisempia ovat erilaiset linnut ja matelijat kuten liskot ja kilpikonnat. Lemmikkieläimet eivät ole sama asia kuin kotieläimet, sillä yleisimmät kotieläimet kuten nauta, sika ja lammas ovat Suomessa enimmäkseen tuotantoeläimiä. Hevosta voidaan kyllä ajatella lemmikkieläimenä, mutta se taas ei sovellu kenenkään kotiin lemmikiksi, vaan vaatii kunnollisen tallin ja asiantuntevan hoidon.1592566-labrador-puppyKoiraroduista Labradorinnoutaja on nykyään suosituin rotu. Se on pysytellyt ykkössijalla jo neljän vuoden ajan, ja vuonna 2013 Suomessa oli noin 1 900 rekisteröityä labradorinnoutajaa. Kakkossijaa pitää suomenajokoira. Kolmantena on jo pitkään suomalaisten koiraharrastajien suosiossa ollut saksanpaimenkoira. Kissa on myös erittäin suosittu lemmikkieläin. Toisin kuin koirat, suuri osa kissoista on rekisteröimättömiä eikä niiden tarkasta lukumäärästä ole näin tietoa. Ylivoimaisin kissarotu on kuitenkin eurooppalainen kotikissa, jota usein kutsutaan ns. maatiaiskissaksi. Tämä kissa on viihtynyt Suomessa jo vuosisatojen ajan, ensin maatiloilla navettakissana mutta myös lemmikkieläimenä ja kotikissana. Toisin kuin koirat, kissa on hyvin itsenäinen, mikä miellyttää monia ihmisiä, sillä kissaa ei tarvitse samalla tavalla valvotusti ulkoiluttaa päivittäin kuin koiraa. Varsinaisista rekisteröidyistä kissaroduista suosituin on Ragdoll, niitä oli rekisteröitynä 899 kpl. Vuonna 2013. Seuraavana on Maine Coon, ja kolmantena Pyhä Birma. Suosittuja ovat myös Norjalainen metsäkissa ja Brittiläinen lyhytkarva.Lemmikkieläin hankitaan yleensä ihmisen seuraksi, mutta se voi silti olla yhtä aikaa sekä seuraeläin että hyötyeläin. Esimerkiksi koiraa käytetään usein vartiointiin ja metsästykseen. Erikseen on tietysti mainittava vielä ammattilaisten apuna toimivat koirat, kuten erilaiset vainukoirat mm. poliisin ja tullin apuna. Sekä tietysti myös sokean opaskoirat. Myös kissalla on perinteisesti ollut tehtävänä pienten tuhoeläinten kuten hiirien, metsämyyrien ja rottien poissa pitäminen maatilan viljavarastoista. Toisaalta monet eläinlajit ovat aivan puhtaasti lemmikkieläimiä, kuten marsut ja hiiret, matelijat ja linnut.Lemmikkieläintä ei saa koskaan jättää yksin lapsen vastuulle, ja jos lemmikkieläimen päättää ottaa sen hoitamiseen on sitouduttava pitkäksi aikaa, sillä etenkin koirat ja kissat elävät usein pitkälti yli 10 vuotta vanhoiksi. Lemmikkiä ei saisikaan koskaan ottaa hetken mielijohteesta. Lemmikit tulee myös käyttää eläinlääkärillä tarpeen mukaan ja hoitaa asianmukaisesti aina jos tarvetta on.